Okusi mirisa

Svadbene torte ukrašene jestivim cvijećem su divan način za slatku proslavu ujedinjenja zaljubljenog para.

Tekst i foto: TEREZA ALABANDA Pastry Chef Creme de la Creme, Split | Datum novosti: 13.3.2013. 14:17:00

CVIJET NARANČE JE MALI, BIJELI, MIRISNI CVJETIĆ blagog slatkasto-citrusnog okusa. Svojom nježnom pojavom još je u antičkoj Grčkoj bio simbolom čistoće i nevinosti te su ga mladenke stavljale u kosu ili su od njega pravile bukete, a tradicionalno se smatra simbolom braka, ljubavi i sreće. Njegovom delikatnom aromom Arapi često obogaćuju sirup kojim prelijevaju baklavu – jednu od najpoznatijih arapskih slastica koja se izrađuje od tankih listova vučenog tijesta između kojih su grubo nasjeckani orasi ili pistacije. Nakon pečenja baklava se prelijeva sirupom pripravljenim od vode, šećera, meda i mirisne arome cvijeta naranče kako bi slastica bila sočnija, a u isto vrijeme slatki sirup sprječava kvarenje.
Od cvjetova naranče se izrađuje i vodica - L'eau de fleur d'oranger (franc. vodica od cvijeta naranče) kojom se mogu aromatizirati razne kreme, poput jednog od klasika francuskog slastičarstva - Crème brûlée (franc. zapečena krema).
Priprema se od slatkog vrhnja, jaja, šećera i mahune vanilije, a nakon pečenja u parnoj kupelji i hlađenja, krema se pospe kristal šećerom i karamelizira ručnim plamenikom. Kada pred vas stigne plitka zdjelica u kojoj je Crème brûlée, vaš je zadatak žlicom razbiti koricu na vrhu, te zahvatiti kremu sve do dna, kako bi vam se u istom zalogaju sljubili hrskavi slatki komadići karamela i ohlađena osvježavajuća aromatična krema. Crème brûlée možete aromatizirati i drugim cvjetnim aromama, kao npr. ljubičicama.
Ljubičice se smatraju simbolom vječne ljubavi, često se spominju u romantičnoj literaturi, a još ih je Shakespeare proslavio u „Snu Ivanjske noći“. Imaju nježni slatkasti, ponekad papreni okus, a iz njih se izvlači esencijalno ulje kojim se često aromatiziraju slastice. Osim sladoleda, likera i krema kao pannacotte (tal. kuhano vrhnje) – slastice spremljene od slatkog vrhnja, šećera i želatine - od ljubičica možete napraviti žele, sorbet (smrznuti desert) ili pak macaron – pomodni francuski kolačić u obliku keksića od bjelanjaka, badema u prahu, šećera u prahu i boje koji se spajaju s kremom, najčešće iste boje. Izgledaju poput minijaturnih slatkih hamburgera, a možete ih pronaći u cijeloj paleti boja, od bijelih s okusom kokosa, žutih s kremom od limuna do ekstravagantnih crnih kombinacija punjenih  kavijarom i tartufima.
Eh, a sada-ruža! Kako u nekoliko riječi opisati cvijet toliko bremenit poviješću i simbolikom? Stari Grci su je identificirali sa svojom božicom ljubavi Afroditom, a Rimljani s Venerom. Oduvijek je služila za prenošenje poruka bez riječi među ljubavnicima, to isto čini i danas, a od davnina je i simbol tajnovitosti. Latinski izraz "sub rosa" (pod ružom) znači nešto izrečeno u tajnosti. Koliko je veličanstvena njena ljepota, isto tako se delikatni miris njenih latica od davnina koristi u aromatiziranju raznih jela. Sigurno ste čuli za rahat lokum od ruža, arapsku poslasticu napravljenu od vode, šećera i malo škrobnog brašna, aromatiziranu  ružinim laticama, koja se odlično slaže uz fildžan gorke turske kave, zar ne? U današnje vrijeme imamo Ispahan - kreaciju slavnog francuskog slastičara Pierrea Herméa - intenzivno ružičasti macaron punjen svježim malinama koje sakrivaju unutrašnjost ispunjenu kremom od ruža i svježim plodom liči (azijska trešnja). Kao da ukus ove slastice nije već dovoljno osebujan, površinu  još krasi i jedna jarko crvena ružina latica.
Međutim, ne morate otputovati sve do Pariza da biste kušali desert s okusom ruže! Sigurno ste probali rožatu - slasticu koju prisvajaju i Splićani i Dubrovčani, a ime je dobila po "rožalinu" ili likeru od ruža. Pronaći ćete je u gotovo svakom dalmatinskom restoranu, a radi se o laganoj kremi od mlijeka, jaja i šećera prelivenoj umakom od karamela.
Osim tradicionalne rožate, kod nas u zadnje vrijeme sve češće možete pronaći sladolede, kekse i čokolade s dodatkom lavande. Ti opojni mediteranski cvjetići koriste se tisućama godina zbog svojih brojnih ljekovitih svojstava, a osim toga njenim mirisom rado osvježavamo prostore i odjeću jer na nas djeluje umirujuće. Tako se u novije vrijeme lavanda sve više koristi u kulinarstvu, ponekad se dodaje kozjim i ovčjim sirevima, Francuzi od nje rade sirup, a od nje možete napraviti mirisni lavandin šećer, ukuhati je u pekmez ili kupiti čokoladu s dodatkom lavande! Unatoč oprečnim dojmovima o njenoj aromi, od cvjetnog slatkastog okusa s osvježavajućom citrusnom notom do, citiram: „Imam osjećaj da jedem sapun…“, lavanda je svejedno pronašla svoje mjesto u suvremenom kulinarstvu. Koliko mi cijenimo lavandu, cvijet naranče i ruže, tako se u Japanu na poseban način slavi cvat trešnje. Trešnja je japanski nacionalni cvijet i simbol sreće. Japanci uzgajaju oko 200 vrsta trešanja samo radi cvjetova, a u proljeće kada procvjetaju, tradicionalni je praznik, festival, koji se slavi odlaskom na piknik pod stablima trešanja pri čemu se posebna pozornost daje izboru dobrog mjesta odakle mogu uživati u ljepoti njenog krhkog ružičastog cvijeta. Poštovanje koje Japanci iskazuju cvatu trešnje pokazuje i njihovu životnu filozofiju u kojoj je istaknuta povezanost čovjeka i prirode. U svadbenom obredu obični čaj zamjenjuje se čajem od trešnjinih cvjetova jer se vjeruje da će donijeti mladencima sreću. Interesantno je da se u Japanu cvijet trešnje konzumira usoljen i ukiseljen u octu koji nastaje u proizvodnji umeboshi šljiva (vrsta marelice podrijetlom iz Azije koja ima brojna ljekovita svojstva).
Jestivo cvijeće, osim ako nije tretirano pesticidima, možete koristiti u kulinarstvu, i to svježe, bilo da njime želite aromatizirati voćnu salatu ili neku drugu slasticu, ili pak  isključivo u dekorativne svrhe. U oba slučaja vaš trud i inventivnost neće proći nezamijećeno, ali vaša će kreativnost tek zablistati ako koristite kandirano cvijeće!
Poseban proces kojim se tretiraju ovi organski uzgojeni cvjetići tajna je donijeta iz dalekog Japana, a ono što znamo je da izvrsno čuva boju cvijeća, dok mu fini šećerni pokrov daje posebnu, bajkovitu ljepotu, kao da je prekriveno tankom snježnom koprenom i zamrznuto u vremenu. Romantično, zar ne?
Osim što obara s nogu svojom dopadljivošću, cvijeće kandirano ovim postupkom ima i svoju praktičnu stranu, ako je spremljeno na pravilan način- u dobro zatvorenoj kutiji- traje i do godinu dana! Ukoliko niste u mogućnosti nabaviti ove krhke, lagane ušećerene pupoljke, a slučajno imate netretirano, organski uzgojeno cvijeće, možete ga kandirati i sami i to ovako: pažljivo operite i potpuno osušite cvijeće ili latice. Istucite bjelanjak jednog jajeta dok se lagano ne zapjeni, po potrebi mu možete dodati malo vode da biste ga lakše razmazali, zatim temeljito razmažite bjelanjak tankim kistom po svakom cvijetu posebno. Nakon toga cvijeće pospite finim kristal šećerom. Tako pripremljeno cvijeće položite na masni papir na rešetku i ostavite na sobnoj temperaturi 12-36 sati. Ovako ušećereni cvjetovi neće imati toliko dugi rok trajanja, međutim, osim što će uljepšati vaše deserte, posebno zadovoljstvo će vam biti upravo to što ste ga sami pripremili.
Jednostavne svadbene torte ukrašene jestivim cvijećem su elegantne, minimalističke kreacije i divan način za slatku proslavu ujedinjenja zaljubljenog para. Želite li naglasiti ljepotu cvijeća, bilo ono svježe ili kandirano, nemojte pretjerivati s dodatnim detaljima kao što su ekstravagantne boje, neobični oblici ili elaborirani ukrasi. Cvijeće će najljepše izgledati na klasičnoj, okrugloj torti i to na podlozi bijele boje. Jednostavni detalji poput točkica ili nekih drugih diskretnih ukrasa mogu učiniti tortu bogatijom i luksuznijom, međutim, previše detalja joj može narušiti sklad. Jestivo cvijeće nesumnjivo daje djelić vaše osobnosti i prirodne ljepote svakoj torti ili desertnom stolu.
Za kraj, neka ostane vama na izbor, hoćete li uživati samo u bojama cvijeća ili u njegovom mirisu ili pak u okusu mirisa.. U slast!
Voli vas vaša Tereza.

Sve za vaše vjenčanje!

Što i gdje?

Adresar ponuđača usluga i
proizvoda za vaše vjenčanje

Odaberite mjesto - županiju (gdje), a zatim kategoriju ponude (što) i pronađite pravu adresu
Gdje
Što