À la Parisienne

Tradicionalna francuska vjenčanja poznata su po dekadenciji u hrani i vinima, a o slasticama da i ne govorimo

Tekst i foto: TEREZA ALABANDA Pastry Chef Creme de la Creme, Split | Datum novosti: 4.6.2014. 14:30:00

Vezani članci:

FRANCUSKA JE ZEMLJA NADALEKO POZNATA  po slavljenju ljubavi, njezin glavni grad Pariz naziva se gradom ljubavnika, pa čak je i jedna vrsta poljupca nazvana francuskim! Taj senzualni poljubac je dobio svoj naziv jer su Francuzi početkom 20. stoljeća imali reputaciju u prakticiranju strastvenog i pustolovnog seksa. Sami Francuzi takav poljubac nazivaju baiser amoureux (poljubac ljubavnika) ili baiser avec la langue (poljubac s jezikom). A kao što znamo, romantika i francuski poljupci u najljepšim pričama završavaju – vjenčanjem!
Baš kao i svaki drugi ritual, vjenčanje ima svoju utvrđenu strukturu, a mi ćemo se fokusirati na prehrambenu komponentu, koja je uvijek uvjetovana zemljopisnim odrednicama, a naravno – i običajima, vjerovanjima i slično.
Uzmimo za primjer - Dalmaciju. Za početak se nazdravlja tek vjenčanom paru uz neko žestoko piće kućne izrade. Slijede pršut, sir i francuska salata za predjelo. Usput, ukoliko biste pokušali tražiti ovu salatu u Francuskoj, pošteno biste se namučili, i ne biste je pronašli - naime, za salatu koju mi nazivamo 'francuskom', Francuzi nikada nisu čuli! Fešta se nastavlja uz bijeli i crni risotto nakon kojih slijedi čuvena dalmatinska pašticada s njokima. Na redu je nezaobilazna pečena janjetina, a kroz cijelu svečanost teku potoci vina. Negdje oko pola noći na scenu stupa kraljica svečanosti, svadbena torta, a u Dalmaciji uz to ide i tradicionalni krokant, poslastica od karamela i pečenih badema vješto oblikovana u najrazličitije skulpture od crkvi i zvonika do brodova i jedrenjaka. Za kraj se poslužuju svadbeni kolači i kava. E voilà, dalmatinsko vjenčanje od A do Ž! A kako to rade Francuzi?
Tradicionalna francuska vjenčanja su nadaleko poznata po dekadenciji u hrani i vinima. Vin d'honneur (vino časti) je ceremonija koja se odvija nakon samog čina vjenčanja, a smatra se javnom i otvorenom za sve. Uz nezaobilazno vino, na ovom primanju poslužuju se i mali zalogaji koji se grickaju s nogu, i to slani i slatki. Nakon toga slijedi formalna večera samo za uzvanike, tradicionalno sačinjena od šest sljedova hrane popraćenih raznim vinima i šampanjcem, a što je vjenčanje raskošnije, veći je broj sljedova.


Prava senzacija nastupa kada se iznese tradicionalna svadbena torta – croquembouche! Naziv ove kreacije potječe od francuskog croqu en bouche, što u prijevodu znači 'krckanje u ustima', a interesantno je i da oblikom podsjeća na možda najpoznatiju parišku građevinu – Eiffelov toranj. Ova svadbena torta, zvijezda večeri, centralna slastica koja pariškom vjenčanju daje tu posebnu, jedinstvenu notu zapravo i nije klasična torta, već toranj izgrađen od profiterola međusobno povezanih karameliziranim šećerom.
Za njegovu izradu potrebno je dosta vremena i iznimno umijeće, naime prvo treba napraviti veliki broj profiterola, zatim ih napuniti kremom, te na koncu spojiti u oblik savršenog stošca lijepeći kuglice vrućim karamelom. Kao da nije bilo dovoljno teško te krhke kuglice pažljivo složiti i zalijepiti, sada slijedi dekoriranje šećernim nitima, cvijećem i ušećerenim bademima. Napokon, na sam vrh dolaze figurice mladenaca, monogram ili cvijeće, već po želji. Kao svojevrsna ravnoteža muci slastičara da ovu nježnu kreaciju izvede uspješno do kraja, stoji muka svatova da ju pojedu! Naime, tradicionalno se croquembouche razbija teškim nožem ili čak mačem (!), nakon čega se gosti poslužuju rukama jer uporaba bilo kakvog pribora jednostavno nije prikladna! Odlamaju vrijedno tada dame i gospoda komadiće ljepljivog profiterola, rastežu šećerne niti i iskušavaju snagu svojih kutnjaka na ušećerenim bademima, posve u skladu s dekadentnim ozračjem 'grada ljubavi'! Slatko, pomalo zločesto, strastveno – ukratko – `A la parisienne!
Želite li, dakle, jestivo umjetničko djelo s daškom pariškog šika za vaš posebni dan?! Odgovor je samo jedan - "Oh, da"! Mais oui!!

Sve za vaše vjenčanje!

Što i gdje?

Adresar ponuđača usluga i
proizvoda za vaše vjenčanje

Odaberite mjesto - županiju (gdje), a zatim kategoriju ponude (što) i pronađite pravu adresu
Gdje
Što