Kratka povijest

Izabrali ste jedno drugo, jupiiii, no sada treba donijeti „milijun“ odluka, među kojima je i izbor svadbene torte...

Tekst i foto: TEREZA ALABANDA Pastry Chef Creme de la Creme, Split | Datum novosti: 2.2.2014. 11:14:00

Vezani članci:

DAVNO, PRIJE NEGO ŠTO JE IKAKVA TORTA bila poslužena na proslavi vjenčanja, postojao je običaj posipanja mladenke zrnjem pšenice - simbolom blagostanja. Oko 100. godine prije Krista rimski pekari počeli su koristiti tu istu pšenicu kako bi pripravili male, slatke torte koje su se počele posluživati na proslavama vjenčanja. Međutim, običaj bacanja pšenice na mladenku nije iščeznuo. Taj je ritual prešao u tradiciju drobljenja torte, od koje je mladoženja prethodno jeo, nad mladenkom. Vjerovalo se da će taj čin osigurati plodnost u braku. Nakon toga bi okupljeni mladenci i gosti jeli djeliće torte što je simboliziralo sreću i obilje. Ova tradicija je nastala kod patricija, elite starog Rima, a imala je naziv confarreatio (zajedničko jedenje), iz čega je nastao i termin confetti kojeg i danas koristimo za sitno izrezane, raznobojne komadiće papira kojima se zasipaju novopečeni supružnici.
Drevni Anglosaksonci su na svojim svadbenim svečanostima jeli male suhe krekere. Ogromne košare pune krekera bile su postavljene prije svečanosti, a gosti su ih uzimali nakon svadbe i nosili kućama. Ostatke su davali siromašnima. Nešto kasnije su gosti, na proslave vjenčanja, počeli donositi male, bogato začinjene bublice koje bi se složile na stol u oblik visoke kule preko koje su se mladenci morali poljubiti, što im je, ako ne bi srušili hrpu, osiguravalo blagostanje!
U Engleskoj 1660. godine, za vrijeme vladavine kralja Charlesa II, neznani francuski chef koji je posjetio London, nakon što je ugledao toranj sačinjen od malih torti, ostao je zaprepašten tim neredom. S  namjerom da napravi nešto ljepše, uredno je složio tortice jedne na druge u katovima i povezao ih običnom kremom. Englezi su isprva proglasili ideju pretjeranom i suvišnom, međutim do kraja stoljeća je postala opće prihvaćena kod većine svadbenih proslava. S vremenom su slatke bublice zamijenjene velikim voćnim kolačima, takozvanim fruitcakes, koji se i danas spremaju na tradicionalnim engleskim vjenčanjima.
Fruitcake je teški biskvitni kolač obogaćen raznim suhim voćem i orašastim plodovima. Tajna njegove ekskluzivnosti je u tome da se ovaj kolač mora redovito "hraniti" (općeprihvaćeni engleski naziv za ovaj postupak) odnosno namakati brendijem, viskijem ili rumom kako bi dobio osobito intenzivnu aromu. Tako je, ma koliko to čudno izgledalo, potrebno i nekoliko mjeseci, a u posebnim slučajevima čak i cijela godina da se ova slastica kvalitetno pripremi! Ovako dozreli fruitcake najčešće je dekoriran royal icingom, snježno bijelom kraljevskom glazurom, izrađenom od bjelanjaka i šećera u prahu. Još jedna posebnost ovog kolača je i činjenica da mu se rok trajanja mjeri godinama, tako i ne čudi da je nastala tradicija čuvanja gornjeg kata torte za proslavu prve godišnjice braka ili rođenja prvog djeteta. Običaj je aktualan i danas. Bizaran je podatak vezan uz "dugotrajnost" svadbene torte s vjenčanja princa Charlesa i princeze Diane 1981. godine. Nakon princezine tragične smrti 1998. godine, jedna kriška njihove torte sačuvana u plastičnoj foliji, prodana je na aukciji u Gloucestershireu za nevjerojatnih 17.000 funti! Nakon toga su još dvije kriške njihove torte ponuđene na aukcijama i to 2008. godine i 2012. godine. I taj put su prodane za "samo" 1.000 odnosno 2.000 funti. Pitam se tko bi htio imati 31 godinu staru krišku torte… i zašto?
Vjenčanje kraljice Viktorije i princa Alberta 1840. godine je postavilo nove svadbene trendove - njihova kraljevska torta je bila grandiozna, težila je čak 130 kilograma i upravo su od tog momenta vjenčanice i svadbene torte postale velike i bijele! Šećer je bio jeftiniji pa je i pripadnicima niže klase bilo lakše imitirati vjenčanja bogataša. Pomodnu raskoš je prekinuo Drugi svjetski rat kada su restriktivne mjere ratne ekonomije znatno smanjile svadbene torte. Namirnice za svadbu su često donirali razni prijatelji, a ljudi su se služili i malim trikovima kako bi uljepšali svoju svečanost. Iznajmljivale su se torte od kartona, unutar kojih su se skrivale prave, mnogo manje torte.
U današnje vrijeme planiranje vjenčanja mladencima donosi bezbrojne mogućnosti izbora. Svadbena torta je jedan od najvažnijih elemenata svake proslave, ali pronalaženje ravnoteže između izvrsnog dizajna i ukusnog završetka vašeg Velikog dana ne mora biti toliko stresno. Evo nekoliko najnovijih trendova i ideja.
Razmišljajte o fondanu kao o modernoj odjeći. Ova šećerna masa, kad se jednom istanji i položi preko torte, postaje idealnim „platnom“ koje žudi za kreativnošću. Tehnike inspirirane odjećom kao što su nabori, volani i našivci imaju veličanstveni efekt kada se prenesu na tortu. Možete vidjeti kako svjetlo prolazi kroz tanke slojeve fondana i kako delikatna čipka daje dubinu i novu dimenziju jednobojnoj kreaciji. Ovo je moderan pristup tradicionalnom izvoru inspiracije - vjenčanici.
Netaknuta potpuno bijela torta će uvijek ostati klasik, međutim sve više parova se odlučuje za uvođenje boja u svoj dizajn. Bilo da se radi o hrabrim intenzivnim tonovima poput krvavo crvene ili pariško plave, suptilnim pastelnim nijansama poput nježne ružičaste ili boje lavande, korištenje boja na svadbenoj torti može na lijep način povezati sve ostale elemente na vjenčanju.
Želite li biti dekadentni, uvijek možete dodati i malo sjaja vašoj jestivoj kraljici svečanosti (prava kraljica je naravno - mladenka). Niska perli, sjajno cvijeće od šećera, pokoji šećerni dragulj daju bezvremensku privlačnost i dojam bogatstva. Kada se u ponoć svjetla upale i cijeli prostor zasjaji, vaša torta će uzvanicima oduzeti dah!
Savjet - malo ekstravagancije može dati izvrstan efekt vašoj torti, ali nemojte pretjerati, neka osnovne linije budu jednostavne, a detalji će iskočiti sami od sebe. Cvijeće, svježe ili ono izrađeno od šećera, neprolazan je ukras elegantne svadbene torte. Odlučite li se za šećerno cvijeće, ručno izrađene cvjetove možete sačuvati kao vječnu uspomenu na vaš posebni dan. Neki aranžmani mogu zavarati i cvjećare, ali cvijeće izrađeno od šećera može se razići od realizma i ući u svijet fantastike, potrebno je samo malo zaigranosti i mašte. Osjećate se pustolovno? Naučite napraviti vlastito cvijeće od šećera! 
I još jedan mali savjet za kraj. Pojedite krišku vaše svadbene torte! Začudili biste se koliko mladenaca ne uspije niti kušati vlastitu vjenčanu tortu. Nemojte i vi biti jedan od tih parova! Ako zaista ne budete imali vremena na vjenčanju sjesti i uživati u svojoj porciji, zamolite da vam sačuvaju malo torte. Podijelite je tu noć, nakon vjenčanja ili je sačuvajte za prvi bračni doručak. U svakom slučaju, zaslužili ste se opustiti i ugoditi svom nepcu nakon svih priprema i odabira.
Bon appetit!

      
 

Sve za vaše vjenčanje!

Što i gdje?

Adresar ponuđača usluga i
proizvoda za vaše vjenčanje

Odaberite mjesto - županiju (gdje), a zatim kategoriju ponude (što) i pronađite pravu adresu
Gdje
Što