Let s dance!

Ples koji će mladenci po prvi put otplesati kao bračni par, ostat će u dugom sjećanju i njima i svim njihovim bliskim prijateljima

Tekst: VLATKA BLAŽEKOVIĆ DAŠEK Foto: RENATO BRANĐOLICA | Datum novosti: 21.2.2014. 12:56:00

Vezani članci:

PRVI PLES MLADENACA JEDAN JE OD NAJVIŠE iščekivanih događaja na proslavi vjenčanja. Tradicionalno se na vjenčanju kao prvi ples pleše bečki valcer, ples koji  se, u nešto drugačijem stilu od naše hrvatske izvedbe, plesao još na dvorskim balovima prije stotinu godina.
Valcer je kao narodni ples nastao u Tirolu, alpskom dijelu Austrije, prije otprilike četiri stoljeća. Plesove znane pod kolektivnim imenom weller (kružni plesovi) plesali su austrijski i bavarski seljaci i seljanke još i ranije. Izvodili su ih u paru, čvrsto priljubljeni jedno uz drugo vrteći se bez prekida ukrug na jednom mjestu. Nedugo potom, u drugoj polovini 18. stoljeća, valcer je napustio ruralni ambijent i počeo se plesati i u velikim,  raskošnim plesnim dvoranama Beča, prijestolnice tadašnje Habsburške monarhije. Skakanje i lupanje nogama karakteristično za seoske izvedbe valcera pritom je transformirano u elegantno klizno kretanje ulaštenim drvenim parketima. Do kraja 18. stoljeća ovaj stari seljački ples tročetvrtinskog ritma u potpunosti je prihvatilo visoko društvo i to je valceru osiguralo budućnost.
Glazba na koju se pleše valcer uvijek je iznimno elegantna i prikriveno strastvena. Među neke od najpoznatijih skladatelja ovih fascinantnih melodija ubrajaju se Johann Strauss mlađi, Franz Schubert, Frederic Chopin, Pjotr Ilič Čajkovski, Jan Sibelius i Maurice Ravel. Divne skladbe novijeg vremena koje možete izabrati su: «Whatever will be» (Doris Day), «My Favorite Things» (Andy Williams), «Hijo de la luna» (Mario Frangoulis), «Ordinary day» (Vanessa Carlton)...
Danas je ovaj bezvremenski ples poznat u dvije varijante – originalnoj i bržoj koja je poznata pod nazivom bečki valcer i novijoj, ponešto usporenoj, koja je dobila ime engleski valcer.
Pored valcera, parovi za prvi ples odabiru njima posebnu i značajnu pjesmu. Dobar izbor neke ljubavne laganice je melodija u ritmu rumbe, čiji je korak iznimno jednostavan, a pruža mnoštvo raznolikih, lako pamtljivih elemenata koji u kratkom vremenu mogu stvoriti atraktivnu koreografiju.

NA SLICI: Vlatka Blažeković Dašek i Matija Posavec  iz Športsko plesnog klba Bellus

Sve za vaše vjenčanje!

Što i gdje?

Adresar ponuđača usluga i
proizvoda za vaše vjenčanje

Odaberite mjesto - županiju (gdje), a zatim kategoriju ponude (što) i pronađite pravu adresu
Gdje
Što